Mycket snack och mycket verkstad när projektet Morgondagens gårdsbutiker bjöd in till en eftermiddag mitt bland The Culinary Farms odlingar i Hallaröd
Den 23 maj anordnade MittSkåne Utveckling en inspirerande eftermiddag på The Culinary Farm i Hallaröd, där lokala producenter fick stå i rampljuset. Evenemanget var en del av förstudien ”Morgondagens Gårdsbutiker”, som syftar till att kartlägga små till medelstora producenter med gårdsbutiker och deras förutsättningar, utmaningar och framtidsutsikter.
Efter att jag som projektledare har tillbringat en vår med att göra djuplodande intervjuer med tretton enskilda producenter har jag fått en starkare och tydligare insikt kring vilken viktigt roll morgondagens gårdsbutiker spelar, både när det gäller landsbygdsutveckling och platsutveckling. Med andra ord, ett viktigt avgörande (och härligt) nästa steg i förstudien var att se till att vi alla kunde samlas, samtala, stöta och blöta framtida möjligheter och utmaningar. För att skruva upp volymen ytterligare var även kommunerna i MittSkåne, kockar, föreläsare och restauranger inbjudna.
Vad kan väl då vara härligare än att mötas utomhus bland prunkande odlingar i ett grönskande kulturlandskap hos The Culinary farmer? Den småskalig ekologiska odlingen i Hallaröd drivs av Saba Nazarian och Kristin Montague Evans som brinner för odling, mat och möten.
Inspirerande föreläsningar hölls, samtalen flödade, erfarenheter, insikter och utsikter delades, idéer sprudlade.
Sist men inte minst fick vi njuta av en underbar middag signerad alla producenterna – chark från Skärhus mathantverk, Lammstek från Ormanäs gård och Ekastiga gård, dryck, hemvevad glass och kaka från Bränneriets gård, Honung och rabarber från Lillgårdens Bi och trädgård, nötinnanlår från Idas Köttlåda och en mångfald av grönsaker från The Culinary farm. Allt tillagat av kocken, inspiratören och föreläsaren Frida Nilsson, gastronomisk ledare för Ess Group.
Evenemanget resulterade i flera insikter och konkreta förslag som kommer att vara värdefulla för den fortsatta förstudien. Vi utforskade och diskuterade vikten av att öka medvetenheten om lokal matproduktion och hur man kan stärka samarbetet mellan producenter och andra aktörer i samhället. De konkreta förslag och idéer som arbetades fram under dagen dokumenterades och kommer att användas för att skapa förutsättningar för framtida projekt och initiativ.
Det viktigaste jag tar med mig från en magisk och fullspäckad eftermiddag är att små och medelstora producenter är inte bara leverantörer av mat och gårdsbutiksinnehavare; många av dem är även viktiga hörnpelare och mötesplatser som stärker sammanhållningen i de respektive lokalsamhällena. Producenternas anpassningsförmåga, lokala engagemang och viljan att skapa, snarare än extrahera, värde gör dem till potentiella hjältar i våra moderna, bitvis fragmentariska samhällen. Genom att just dessa eldsjälar verkar på och av en plats där produkterna i hög utsträckning säljs lokalt, återinvesteras intäkterna tillbaka i samhället, vilket skapar en cirkulär ekonomi över tid. Genom att stödja dem investerar vi inte bara i lokal matproduktion, utan också i hållbara och stryktåliga samhällen på landsbygden. Räknar med en spännande fortsättning och tack till alla som deltog och bidrog till en inspirerande och lärorik dag. Tillsammans kan vi fortsätta att stärka och utveckla morgondagens gårdsbutiker, lokal matproduktion och en levande landsbygd!
Linda Dahl
Projektledare för Morgondagens gårdsbutiker inom ramen för MittSkåne Utveckling