En annan landsbygd!

"Jag började undra om det fanns en landsbygd och om det fanns ett behov av Leader. Men se där så fel mitt antagande var. För landsbygd finns det överallt. Eller landsbygder - för hemma är det en landsbygd och i Skåne en annan. Men likt förbannat så behövs Leader oavsett"

”Första gången jag åkte till Skåne hade vi hemma i Umeå vinter. Och då menar jag riktig vinter. 70 centimeter snö och 20-25 grader kallt. Jag landade i vad jag skulle kalla vår och som dom i Skåne benämnde vinter. Redan då insåg jag hur olika våra verkligheter var men hur lika våra utmaningar ändå är.

Jag har nu fått göra om en resa till Skåne och slås av att vi här hemma har vårvinter och Skåne (enligt mig) har sommar. Skillnaderna är stora i vårt land!
Leader Lappland 2020 har getts möjligheten att få titta på en annan landsbygd i två dagar och ta del av ”ringar på vattnet effekter” av leader. Men det första jag tänkte på när jag kom fram var hur nära allt är, flygplatser, byar, tätorter.

Jag började undra om det fanns en landsbygd och om det fanns ett behov av Leader. Men se där så fel mitt antagande var. För landsbygd finns det överallt. Eller landsbygder för hemma är det en landsbygd och i Skåne en annan. Men likt förbannat så behövs Leader oavsett om Malmö ligger nästgårds och tåg eller kollektivtrafik finns (nästan) överallt. Vi behöver få arbeta med de lokala förutsättningar som finns där vi bor, verkar och lever. Där kraften kommer underifrån och där människor ideellt arbetar och sliter för att göra sin plats lite bättre. Leader är den enda metod som når hela vägen ut till de som finns på våra landsbygder. Och till de som vill och som gör skillnad! Och jag imponeras av den uppfinningsrikedom som vi mötts av dessa dagar och som jag tar med mig i mitt framtida leaderarbete.

Det är kanske slarvigt av mig att benämna de platser som vi varit på som ”Skåne”. Det är som om någon skulle åka till Norrland, var befinner dom sig då rent geografiskt?
Och till sist vill jag ta död på en av mina egna fördomar; att Skåne är platt, för det är inte sant!
Att oavsett storlekar på Leaderområden så finns det alltid ”hålor” även om en ”skånsk håla” har ca 2 000 invånare som är nästan lika många som i hela Dorotea kommun!
Att alla skåningar är dryga, för rackarns så många trevlig människor vi har träffat dessa dagar.
Stort tack för dessa dagar som bjöd på mer än ett ögonöppnande ögonblick. Och ett extra tack till Mittskåne utveckling som möjliggjorde detta för oss!”

Lovisa Westling, verksamhetsledare Leader Lappland
lovisa@leaderlappland.se
http://www.lappland2030.se