Livskraftiga landsbygder – social hållbarhet stärker regional utveckling, landsbygdsutveckling och framtidstro
Text och bild: Sven-Anders Sölveborn, styrelsen Hela Sverige Skåne
Ystad Summit är en politiskt oberoende och öppen mötesplats för våra största samhällsutmaningar i södra Sverige. Konferensen anordnades på regementsområdet i Ystad 4 till 6 september 2024 för tredje året i rad, med finansiering av bland andra Ystad Kommun, Sparbanken Syd och Region Skåne. I år fanns över 70 programpunkter med mer än 300 medverkande, inklusive försvarsministern och nye ÖB, samt över 3500 gäster. Fri entré för besökare.
På det aktuella seminariet om livskraftiga landsbygder var Terese Bengard, verksamhetschef på Hela Sverige Ska Leva, huvudtalare, och hon erinrade om resultaten från opinionsundersökningen ”Landsbygdsbarometern 2024”. I barometern framkom att 74 procent känner framtidstro på landsbygden, men enbart sju procent tycker att nationella beslutsfattare tar hänsyn till landsbygden, bara 14 procent anser att samhällsresurserna fördelas rättvist mellan land och stad, samt 76 pocent tycker att staten övergivit landsbygderna.
De viktigaste frågorna på platsen där man bor anges som sjukvård i 37 procent, skola och omsorg i 17 procent och infrastruktur & resande i 7 procent; i dessa spörsmål var det ingen skillnad avseende höger/vänster-partisympatier. De svarande 1 594 landsbygdsborna anger i 77 procent att de själva har ett ansvar att utveckla platsen de bor på och 85 procent tycker att man ska engagera sig i lokala organisationer.
Terese Bengard talade om den urbana normen man idag utgår ifrån och språkbruket vid ekonomiska insatser som ”stöd/bidrag” för landsbygden, men ”satsningar/investeringar” för staden. Hon presenterade också en ”Samhällets behovstrappa” enligt HSSL som en allusion på Maslows med, från basen till pyramidtoppen: Infrastruktur – Trygghet/service – Gemenskap – Självkänsla – Självförverkligande.
I efterföljande panelsamtal, som modererades av Studieförbundet Vuxenskolans utvecklingsledare Rebecca Sjöstrand, deltog Anna Jähnke (M), ordf. i Regionala utvecklingsnämnden Region Skåne, och Hugo Malm från Holma folkhögskola.
Där framkom att i Skånestrategin delar man upp Skåne i Malmö storstad och resten. Det finns nästan alltid en platshierarki geografiskt med en ökad vikt för centralisering. I Norge har man en helt annan inställning med mottot ”Hela landet i bruk”, där man får tillbaka skatteintäkter till bygderna. Sverige har en stor potential på landsbygden och det är viktigt med samverkan. I Skåne blir beredskapen för matproduktion en nod för hela landet. Det nämndes metaforen om glaskupoler nersänkta över storstäder – på vilken sida skulle klösmärkena komma?! Det finns nu en signifikant andel unga som vill bo kvar på landet. Vi har haft 100 år av ekonomisk utveckling, men ändå har vi inte råd till det vi hade för 50 år sedan (särskilt på landsbygden med service, läkarstationer/ vårdcentraler, skolor etc.). Ekonomiska paradoxer där nu planläggare och administratörer (förvaltningar, myndigheter) har mer betalt än utförarna, t.ex. inom jordbruket o.a. praktiska yrken.