Från Handling till Ord
”Ofta hör vi att man ska gå från ord till handling. Vår erfarenhet är att vi istället borde bli bättre på att gå från Handling till Ord! Det sker så mycket spännande och bra i det lilla och det lokala – och det måste vi sätta ord på och synliggöra, lokalt men också sprida utanför byn.”
Om projektet
Vi hör ofta att man ska gå från Ord till Handling. Vår erfarenhet är att vi istället borde bli bättre på att gå från Handling till Ord! Det sker så mycket spännande och bra i det lilla och det lokala runt om i regionen – och det måste både synliggöras lokalt och spridas bättre, genom att vi gemensamt höjer kapaciteten på gräsrotsnivå!
Projektet utgår ifrån att byarna ska stärka och lära av varandra, inspireras av andra byar och områden och bygga sin lokala kompetens kring kommunikation, metoder och verktyg kring storytelling! I slutet av projektet ska det finnas tio unika berättelser paketerade och färdiga att spridas för att inspirera andra.
Vi har sett exempel på där det har gynnat bygden att man sätter ord på sina initiativ och resurser, t.ex. en
lokalekonomisk analys som gjordes i en by som visade exakt hur mycket pengar som behövde spenderas i den lokala lanthandeln för att den skulle kunna bli ekonomiskt hållbar och finnas kvar. Att sätta ord, dels på historien kring lanthandeln, och att sätta en siffra på vad som krävs, skapades intresse och en rörelse vilket fick resultatet att lanthandeln idag ägs tillsammans genom ett bygdebolag och en stor andel av de boende i byn väljer aktivt att handla i lanthandeln.
Genom att hjälpa byarna att synliggöra och sprida sin historia och sitt arbete, kan vi bidra till att fler verksamheter kan överleva och startas upp på landsbygden. Detta handlar inte bara om att få de boende i bygden att handla lokalt, utan även om att locka turister till bygden vilket blir enklare genom att man har en bra hemsida, aktiva konton i sociala medier osv.
– ur projektansökan
Projektnamn: Från Handling till Ord
Sökande: Idéburen Utveckling
Journalnummer: 2024-475-1
Åtgärd: Genomförande av projekt inom lokalt ledd utveckling
Insatsområde: Lokal attraktivitet
Projekttyp: Projektstöd
Aktuella kommuner: Ängelholm, Eslöv, Hörby, Klippan, Landskrona och Svalöv
Beslut och motivering: styrelsen beslutar att bevilja projektet med 100% i stödbelopp. Projektet beviljas med motiveringen ”ett viktigt projekt som arbetar för att sprida kunskap om hur samverkande byar har lyckats lyfta sin landsbygd”
Beviljat stödbelopp: 1 116 569 kronor.
Motivering: Styrelsen beslutar att bevilja stödbeloppet därför att projektet anses vara allmännyttigt och bidrar till ökad lokal attraktivitet samt kan inspirera andra byar att arbeta mot en bättre landsbygdsutveckling.
Övrig information: Jordbruksverket fattar det formella beslutet. Beslutet är ännu inte taget.