Leader 2014-2025
Under programperioden 2014-2025 har föreningarna MittSkåne Utveckling och Leader nordvästra Skåne med Öresund drivit landsbygdsutveckling genom leadermetoden. På denna sida presenteras allmän information om perioden och viss information om respektive förening. Notera att det inte längre är möjligt att söka stöd hos MittSkåne Utveckling eller Leader nordvästra Skåne med Öresund.
Om föreningarna
Leader nordvästra Skåne med Öresund och MittSkåne Utveckling arbetar med lokalt ledd utveckling genom leadermetoden med stöd från de europeiska struktur- och investeringsfonderna och har under perioden beviljat projektmedel till föreningar, företag och offentliga organisationer.
Verksamheten bedrivs av de självständiga, ideella föreningenarna Leader nordvästra Skåne med Öresund och MittSkåne Utveckling. Föreningarna är öppna för medlemskap för juridiska personer och näringsidkare verksamma i områdena. LAG utgör föreningarnas styrelse, föreslås av valberedningen och tillsätts av stämman.
Föreningarnas ändamål är att med lokalt ledd utveckling genom leadermetoden bedriva allmännyttig verksamhet i enlighet med den lokala utvecklingsstrategin 2014-2020 för leaderområdena Leader nordvästra Skåne med Öresund och MittSkåne Utveckling.
Föreningarna kommer vara aktiva till 2025, men det går inte längre att söka stöd för projekt i dem.
Varför MittSkåne?
”Ur ett landskapsperspektiv besitter MittSkåne många ”Skånetypiska” styrkor som god åkermark och gynnsamt odlingsklimat. Detta ger förutsättningar för en stark matkultur, samt produktion av kött och spannmål. Samtidigt är den norra och östra delen av MittSkåne också ett småbrutet kulturlandskap med unika, artrika betesmarker och vidsträckta arealer av sammanhängande ädellövskog. Ringsjön är det sammanfogande navet för MittSkånes tre kommuner, och runt denna finns möjligheter till övernattning och matupplevelser.”
Utdrag ur strategin 2014-2020
Varför Leader nordvästra Skåne med Öresund?
”Området är placerat i den nordvästra delen av Skåne och omfattar storstadsnära landsbygd såväl som glesbygd (Hven). De stora skillnaderna mellan större tätorter och områdena i dess omedelbara närhet runt kusten kontrasterar stort till de mer glesbefolkade områdena i inlandskommunerna. Området följer kommungränserna. En fjärdedel av Skånes befolkning bor i området med en tydlig övervikt mot kustkommunerna. Området är ett gränsområde till kontinenten med närhet och förbindelse med den europeiska kontinenten söderut genom bro och färjeförbindelser.”
Utdrag ur strategin 2014–2020

Våra projekt
Under denna programperiod har vi godkänt inte mindre än cirka 50 projekt som på olika sätt har stöttat vår övergripande strategi. Några av dessa pågår fortfarande och fortsätter att forma vår framtid.
Dessa projekt har tilldelats utvecklingsmedel på totalt närmare 60 miljoner kronor.

Våra projekt
Avslutade projekt
- Restaurering av Krapperups gamla vattenmölla
- Rekreationsområde Makadammen i Åstorp
- En affärsresan i Örkelljunga
- Aktiv livsstil Båstad-Bjäre
- Kulla-GO
- R:ekobyn – en ekoby i Röstånga
- Bruksspelet 2.0
- Åsljungasjön – livskvalitet på riktigt
- Ingeborrarp ett kulturcentrum
- Food evolution
- Naturarenan vid Hjälmsjön
- Lokal förvaltning av Hvens natur- och kulturmiljö
- Ett hållbart fiske i Öresund
- Höganäs Hästcenter
- Transnationellt samarbetsprojekt Säl och skarv
- Träffpunkt Elfdalen
- Mitt Hav – Skäldervikens och Kattegatts vatten
- Mötesplats Söderåsen
- Destination Söderåsen
- Paraply – Kreativa idéer
- Komsi – Kompetens, samverkan och idéer på landsbygden
- Paraply Ung Kraft och Vilja
- Ansökan om utveckling och utökning av biodling
- Expose It
- Toilet Beauty
- Vejby Sport Park
- Kretslopp från stad till land – värdeökning för lantbruk
- Naturturism rönne å och Ringsjöarna – en förstudie
- Trygg Natt
- Tingvalla En port till Söderåsen
- Hälsa med Hästkrafts Radiopodd
- Beredningskök för säker matlagning och kurser – Björkåsa Gård
- Mötesplats Eket
- Söderåsen 2.0
- Kulturcenter för skånska matkulturgrödor
- Lokalutökning med nya sittplatser – Sweet Harmony
- Föreningarnas Hus i Ljungbyhed
- Destination Rönne å och Ringsjöarna
- visitorkelljunga.com – the unexplored
- Mötesplats Vadensjö
- Entré till Kulturen
- Slottsrestaurangen på Tomarps Kungsgård vid foten av Söderåsen
- Smarta Tätorter
- Lift n´chill
- Klippans scoutkår

Våra projekt
Pågående projekt
Under denna programperiod har vi godkänt inte mindre än 36 projekt som på olika sätt har stöttat vår övergripande strategi. Några av dessa pågår fortfarande och fortsätter att forma vår framtid.
Dessa projekt har tilldelats utvecklingsmedel på totalt närmare 40 miljoner kronor.
Pågående projekt:
Fokus MittSkåne
Syftet med projektet är att väcka intresse för och öka kunskap om området, visa på unika miljöer och visa på de många möjligheterna som finns för att bo och verka i MittSkåne.
Målet med projektet är att bygga nya och starkare nätverk för dem som är engagerade i Landsbygdsutveckling. Projektet kan ska bidra till ökad och bevarad kompetens i området. Aktiviteterna i projektet är studieresor, nätverksträffar, marknadsföring.
Läs: En mittskånsk landsbygdsblogg
Mogondagens Gårdsbutiker
Syftet med projektet är att göra en förstudie hos matproducenter utifrån sina förutsättningar. Om/hur de använder sig av cirkulära principer, smart resurshantering och om/hur de strävar efter en ökad självförsörjningsgrad. Syftet är att bidra till ett ökat erfarenhetsutbyte, ökad kompetensförsörjning och en större medvetenhet kring lokal och småskalig matproduktion.
Målet med projektet är sammanställda intervjuer, kunskapsutbyten mellan producenter, identifiera aktörer som vill ha delta i större genomförande samt förankrad projektplan för detta. Aktiviteter i projektet är intervjuer/möten med producenter, kunskapsträffar med erfarenhet/kunskapsutbyte, ett större event för att belysa ämnet och den lokala marknaden, arbete med informationsspridning och långsiktig projektplan.
Ung i MittSkåne
Syftet med projektet är att ungdomar på ett enkelt sätt och snabbt vis ska kunna söka stöd för insatser och genomföra sina idéer. Vidare är syftet att väcka intresse och kunskap för möjligheter till påverkan och inflytande, demokratiarbete och lokalt ledd utveckling gentemot unga.
MittSkåne redo för cykling
Syftet med projektet är att ta tillvara den storstadsnära landsbygden i MittSkåne, som lämpar sig väl för outdoor genom att facilitera för bl.a. cyklister och på så sätt öppna upp för diversifiering hos företag och föreningar i området.
Målet med projektet är att ha genomfört ett antal utbildningar och utvecklingsplaner, att ta fram minst 3 utvecklingsplaner för strategiska platser och noder, ta fram ”Bike Points” och genomföra event.
Projektet bygger på tidigare projekt riktade mot företag och deras möjligheter att utveckla sin verksamhet genom att ta tillvara det stora intresset för Outdoor i allmänhet och cykling/leder i synnerhet.

Våra projekt
Avslutade projekt
- Skånska lanthandlare – tillsammans för framtidens lokala service
- Rörelser och relation för ALLA
- Ung samverkan och delaktighet
- Fokus MittSkåne
- Unga influencers
- Ombyggnad värmeanläggning/hygienutrymme Önneköp IF
- Ledutveckling med MittSkånes företag i fokus
- Växa med Hästkraft
- (Leader Like Hike -avbröts)
- MittSkånes Dryckesfestival
- Askerödbygdens byförening
- Nya Hallaskog
- Tillgång till Tillgångarna
- Utveckling för framtiden
- Utökning av Biboet vid Fulltofta Naturcentrum
- Byutveckling via skateboard
- Paraplyprojekt: Kreativa MittSkåne
- Ledutveckling med Mittskånes företag i fokus
- Marknadsplats Önneköp
- Fossilfritt i Mittskåne
- Presentkort VINN MittSkåne – Vandring, Inspiration, Njutning, Natur
- Hur kan vi tillsammans skapa en hållbar landsbygd?
- Paraplyprojekt för unga
- Paraplyprojekt för unga
- Ungas möjligheter i den gröna sektorn
- Utbilda för en hållbar landsbygd
- Matlandet MittSkåne
- Swedish Food Camp by MittSkåne
- Långaröds trädgårdar ekologisk besöksträdgård och matodlingspark
- Mötesplats Skarhults slott – ett fyrtorn i MittSkåne
- Ludvigsborgshallen – En allaktivitetshall för alla
- Morgondagens Gårdsbutiker
MittSkåne Utvecklings utvecklingsstrategi
”MittSkåne ska vara Skånes mest upplevelserika natur- och matland 2020”
Visionen och målbilden är att MittSkåne år 2020 ska vara Skånes mest upplevelserika natur- och matland. Som grund för verksamheten ligger den lokala utvecklingsstrategin 2014-2020. Strategin är framtagen i dialog med näringsliv, ideell och offentlig sektor i området samt andra utvecklingsaktörer aktiva i närområdet. Avstämning har också gjorts gentemot regionala och lokala planer och strategier.
Övergripande mål
Bibehålla och öka det öppna landskapet genom att stärka jord- och skogsbruket, livsmedels- och matproduktionen och skapa arbetstillfällen med hållbarhet som utgångspunkt.
Genom utveckling av området utifrån möjligheterna i den mittskånska naturen och i landbygden i allmänhet och i byarna i synnerhet skapa arbetstillfällen och främja positivt mittskånskt identitetsskapande, samt social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet.
På ett sektorsövergripande, socialt inkluderande, innovativt och hållbart sätt skapa arbetstillfällen och stolthet i området.
Insatsområden
För att uppnå de övergripande målen fördelas insatser i tre olika insatsområden:
Öppna landskap i matlandet MittSkåne: Insatsområdets övergripande mål är att kunna bibehålla och öka det öppna landskapet genom att stärka jord- och skogsbruket, livsmedels- och matproduktionen och skapa arbetstillfällen med hållbarhet som utgångspunkt.
Landsbygdsutveckling med naturen som bas: Insatsområdets övergripande mål är att genom utveckling av området med tillvaratagande av naturens möjligheter och landsbygdens tillgångar i allmänhet och med byarna i fokus skapa arbetstillfällen och främja positivt mittskånskt identitetsskapande, samt social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet.
Konkurrenskraft, samverkan och stolthet: Insatsområdet ska på ett sektorsövergripande, socialt inkluderande, innovativt och hållbart sätt skapa arbetstillfällen och stolthet i området.
Projekt som stöds ska passa inom insatsområdena och svara mot dess respektive mål.
Leader nordvästra Skåne med Öresund: ”Den självförsörjande regionen”
Visionen och målbilden är att Leader nordvästra Skåne med Öresund år 2020 är den självförsörjande regionen. En långsiktig, välförankrad och hållbar utveckling som drivs av dem som är boende och verksamma i området. Insatser riktas för att stödja initiativ för att skapa tillväxt baserad på kunskap och innovation för en hållbar, inkluderande och levande landsbygd som är öppen för nya idéer och intryck.
Övergripande mål
En stärkt lokal marknad
Ett attraktivt boende
God kompetensförsörjning
En livskraftig miljö
Möjliggöra och uppmuntra lärande
Insatsområden
För att uppnå de övergripande målen fördelas insatser i tre olika insatsområden:
Kreativt lärande
Smart resursförsörjning
Lokal attraktivitet
Näring och entreprenörer
Projekt som stöds ska passa inom insatsområdena och svara mot dess respektive mål.
Kontaktinformation MittSkåne Utveckling
ANN-CHARLOTTE THÖRNBLAD
Verksamhetsledare
Mobil: 073 – 540 54 38
E-post: ann-charlotte.thornblad@mittskaneutveckling.se
INGELA BRICKLING
Ekonom
E-post: ingela@mittskaneutveckling.se
OLOF FRIBERG
Ledamot från privata sektorn. Ordförande i LAG
E-post: info@solakragard.se
MARIANNE LARSSON
Projektledare
marianne.larsson@mittskaneutveckling.se
Kontaktinformation Leader nordvästra Skåne med Öresund
ANNIKA JÖNSSON
Verksamhetsledare
Mobil: 0709- 77 33 33
E-post: annika.jonsson@mittnordvast.se